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Project Form
 
 

Anagrafica progetto

Project number 44/10
Year 2010
Organisation Istituto Professionale Statale per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione

Title Classe Europe
Acronym

TYPE OF ORGANISATION:

Training centre
Company
Language school
Trade union
Employers association
Local body
University
School
ok
Other  


ADDRESS ORGANISATION:


Street Via Napoli, 37 City Nocera Inferiore (SA) Noth/Centre/South
Postal Code 84014 Region Campania  

Telephone 1 081-5175999 fax 1 081-5170491
Telephone 2 fax 2
Telephone 3 Website http://www.ipsarnocera.it
email 1 ipsarnocera@libero.it email 2


sintesi italiano

Il progetto Classe Europe nasce in collaborazione con l’UTEC HRT di Marne la Vallée – Francia che ha il ruolo di ente formatore garantendo ai partecipanti l’assistenza per la sistemazione abitativa, l’espletamento della procedura amministrativa, la collocazione lavorativa e la formazione scolastica. La nostra scuola ha affidato il ruolo di gestione e collaborazione alla commissione “Partenariato Europeo”, formata dalla figura strumentale e dal gruppo di lavoro. Gli obiettivi principali che il progetto si propone, in accordo con le direttive europee, sono: - la promozione del confronto interculturale; - la conoscenza di diversi sistemi operativi e organizzativi delle attività professionali turistiche e della ristorazione; - lo sviluppo della competenza comunicativa in una lingua diversa dalla propria per esprimere bisogni e per interagire sul piano professionale; - l’accettazione e la comprensione del diverso, sia sul piano professionale che culturale; - l’individuazione di una dimensione europea che faccia intravedere opportunità lavorative al di fuori del proprio contesto e in un ambito europeo sempre più allargato; - il confronto generazionale per condividere le esperienze professionali, gli stili di vita e le aspettative; - la consapevolezza delle proprie capacità e l’acquisizione di una maggiore autonomia operativa, comunicativa e decisionale. La Classe Europe è rivolta agli studenti che frequentano il quinto anno dell’IPSSAR e scelgono di partecipare, dopo il diploma, a dieci mesi di formazione professionale in alternanza scuola/lavoro presso la scuola francese. I settori professionali di riferimento sono l’enogastronomia e l’ospitalità alberghiera. Lo sviluppo Il periodo di formazione inizia il primo settembre e termina alla fine del mese di luglio. Gli studenti sono inseriti in un gruppo internazionale formato da tedeschi, spagnoli e francesi e seguono il programma di formazione della scuola ospitante. La lingua veicolare è il francese. Il sistema dell’alternanza è basato su due settimane di attività scolastica e due di attività pratica presso aziende ristorative ed alberghiere individuate dall’UTEC all’interno della regione Ile de France. I giovani devono sottoscrivere un contratto di lavoro per ricevere un salario e presentare tutta la documentazione richiesta dalla normativa francese, in ordine all’assistenza medica e alla sicurezza sul lavoro. La metodologia utilizzata per consentire un più facile inserimento nella realtà francofona si basa sullo sviluppo della competenza linguistica attraverso la simulazione di vita quotidiana e professionale svolta all’interno di un laboratorio didattico con l’ausilio, altresì, di esercizi di pair-work, role-play, cooperative learning e problem solving. Agli alunni viene fornito materiale cartaceo e documenti autentici al fine di illustrare e far conoscere tutti gli aspetti logistici, territoriali, culturali e professionali connessi al progetto. Gli strumenti tecnologici, quali laboratorio linguistico, CD-Rom, DVD, collegamento Internet, unitamente a materiali autentici, forniti anche dalla scuola partner, sono parte integrante della formazione e consentono una più attenta analisi delle problematiche da affrontare. La ricaduta Alla fine del corso gli studenti partecipano all’esame finale per ottenere il Bac Pro francese riconosciuto in ambito europeo. Il superamento dell’esame e la formazione sono validati dall’UTEC. Anche se l’esame non è superato il beneficiario riceve un certificato di frequenza e l’Europass che testimoniano che lo studente ha partecipato all’intero periodo di formazione. A conclusione del progetto, i giovani stessi verificano i progressi linguistici e i livelli professionali raggiunti attraverso l’inserimento nel mondo del lavoro durante il quale essi potranno mettere a frutto quanto acquisito. Infatti , tale esperienza dà ai giovani l’opportunità di trovare un più agevole inserimento nel contesto lavorativo settoriale sia in ambito nazionale che internazionale. Molti dei ragazzi che beneficiano della Classe Europe scelgono di restare in Francia per seguire una formazione di tipo superiore o partecipare ad altri progetti e concorsi transnazionali promossi dall’UTEC come l’Eurostart. La nostra scuola, che per la sua peculiarità, opera in stretto contatto con il mondo del lavoro e con i responsabili delle aziende alberghiere e della ristorazione operanti sul territorio, funge da traino nella ricerca del potenziamento delle capacità professionali e linguistiche dei propri alunni. In tal modo,essa mira ad offrire alle aziende personale altamente qualificato e che risponda ampiamente ad un servizio di alto standard sia dal punto di vista lavorativo che linguistico. In tale contesto la riconosciuta esperienza acquisita e la sua divulgazione mediante il Piano dell’Offerta Formativa, il sito web, la comunicazione tra le diverse realtà scolastiche operanti nel settore della ristorazione e del turismo, nonché tra le varie associazioni di categoria, vedi enti del turismo, alberghi e ristoranti a noi collegati, diventano modelli di riferimento in ambito territoriale e scolastico.


sintesi inglese

The Project Classe Europe was born in cooperation with the UTEC HRT of Marne la Vallée – France that has the rule of formation society granting to the participants the assistance for the location, the administrative procedure, the working placement and the scholastic formation. Our school has given the task of management and cooperation to the “European Partnership” commission, composed of the referent teacher and the working team. The main aims of the project, according with the European dispositions, are: the promotion of the intercultural comparison; the knowledge of the different operative and organizing systems of touristic and restorative professional activities; the developing of the communicative competence in a different language in order to express needs and to interact on a professional field; the acceptance and the comprehension of the different, both from a professional and a cultural point of view; the individuation of a European dimension that let to sense working opportunity outside their own contest and in a larger and larger European ambit; the generation comparison to share the professional experiences, life styles and expectations; the awareness of own skills and the acquisition of a greater operative and communicative autonomy. The Class Europe is for students who finished attending the fifth year of IPSSAR and choose to participate, after the Diploma, at ten months of school/work vocational formation at the French school. The professional sectors are: wine – gastronomy and hotel accommodation. The formation period starts on the first of September and finishes at the ending of July. Students frequent school international groups composed of German, Spanish and French people and follow the programs of the host school. The vehicular language is French. The system is based on two school activity weeks and two job activity ones in restorative and hotel enterprises chosen from Utec in the region Ile de France. In order to develop the assignment, the youths must subscribe a job contract to receive a legal salary and present all the necessary documentation requested from the French norms regarding the medical-healthy assistance and the job safe. The methods used to let students to become part of the environment of the French reality is based on the developing of the linguistic competence through the simulation of the daily and professional life inside a didactic laboratory with the help of pair-work, role-play, cooperative learning and problem solving activities. Papery material and authentic documents are given to students in order to illustrate the logistic, territorial, cultural and professional aspects linked to the project. The technologic instruments, such as linguistic laboratory, CD rom, DVD, Internet connection, together with authentic materials, given by the partner school, are part of the formation and give a more careful analysis of the problems to face. At the end of this course, students participate to a final exam in order to get the French Bac that is valuable through Europe. The overcoming of the exam and the formation are validate both by the school and the firm, too. If, instead, the exam is not overcome, the student receives a frequency certification and the Europass that is given to all students who have attended all period long. At the end of the project, the youths themselves verify the linguistic progresses and the professional levels reached through the insertion in the working world during which they can utilize what they have learnt. In fact, such experience gives them the opportunity to find an easier insertion in a sectorial working contest both in national and international workplace. Many beneficiaries choose to remain in France to follow an upper formation or to participate to other projects and competitions promoted by Utec, such as Eurostart. Our school, for its own peculiarity, works in narrow contact with the workplace and with hotels and restaurants’ managers working on the territory and is a driving force in the potential research for professional and linguistic skills of its own students. In that way, it aims to offer to the enterprises very qualified personnel and who answer to a high standard service both from a working and linguistic point of view. In this contest, the acquired experience and its divulgation through the POF, the Website, the communication among the different school realities working in the restorative and touristic sectors and the several associations, as ENIT or APT, hotels and restaurants linked to our school, become exemplary models in territorial and scholastic sphere.



EUROPEAN LANGUAGES:

Bulgarian Irish Romanian
Czech Italian Slovak
Danish Latvian Slovene
Estonian Lithuanian Spanish
Finnish Maltese Swedish
French ok Dutch German ok
Greek Polish Hungarian
English ok Portuguese    

NON-EUROPEAN LANGUAGES:

Chinese Japanese
Turkish Russian
Other      

LEVELS OF LANGUAGE SKILL (CEFR):

A1 (Breakthrough)
A2 (Waystage)
B1 (Threshold)
B2 (Vantage) ok
C1 (Efficiency)
C2 (Mastery)

Remarks


LANGUAGE AND INTERCULTURAL SKILLS:

Reading ok
Writing ok
Listening ok
Speaking ok
Interpersonal relationship skills ok
Communication skills
Inter-cultural skills ok
Nonverbal communication skills
Other  

Remarks

LANGUAGE CONTENT:

General language
Sectoral/vocationally oriented language ok
Cultural contents
Other  
Remarks

TEACHING METHODS:

CLIL
Distance learning
Distance learning supported by online tutor
Classroom training
Blended learning
Cooperative learning ok
Other  

Remarks


USERS:

Students ok
Apprentices/trainees
Employed
Unemployed
Person seeking first job
Immigrants
Teachers/trainers
Other  

Remarks Gli studenti dopo il diploma partecipano alla sperimentazione di 10 mesi di formazione professionale di alternanza scuola-lavoro

PROFESSIONAL SECTOR:

Sector 1
Sector 2
Sector 3
Other  

Remarks

ADDITIONAL OPPORTUNITIES:

Apprenticeship in Italian company
Apprenticeship in foreign company ok
Training/educational exchange - Italian environment
Training/educational exchange - foreign environment
Other  

Remarks


EUROPEAN AND/OR NATIONAL FUNDING:

Leonardo da Vinci Programme
Action of Leonardo da Vinci Programme
Socrates Programme
Erasmus Programme
Comenius Programme
Grundtvig Programme
Youth in Action Programme
Equal Initiative
European Social Fund ok
Local/regional initiatives
Private funding
Own funding
Other  

Remarks

PROJECT INNOVATIVE ASPECTS:

Planning
Content
Technologies
Teaching methods ok
Language
Users
Learning environment ok
Skills developped
Other  

Remarks

LANGUAGE CERTIFICATIONS:

Certificate of participation to the course
Europass Language Passport
Other  

Remarks Alla fine del corso gli studenti partecipano all’esame finale per ottenere il Bac Pro francese riconosciuto in ambito europeo


EUROPEAN PRIORITIES:

Development of a language-friendly environment (2003)
Awareness-raising activities for language learning (2003)
Adult language learning within adult education and / or continuous vocational training paths (2004)
Awareness-raising activities for local, regional and national actors in the field of adult language learning (2004)
Content and Language Integrated learning (CLIL) (2005)
Initial and in service language teacher training (2006-2007)
Diversification of the languages on offer (2006-2007)
Inter-cultural dialogue (2008-2009)
Languages and business (2008-2009)
Language learning in the community (2010-2011)
Language skills as a preparation for work (2010-2011) ok

Remarks

NATIONAL PRIORITIES:

Improvement of teaching methods and materials addressed to adults (2008-2009)
Attention to adults and employed for competitiveness (2008)
Attention to adults and employed for placement, retention and progression in the labor market (2009)
Language learning for placement of young people in the labor market and transnational mobility (2010-2011) ok
Language learning for retention and progression of adults in the labor market (2010-2011)
Languages as key competences to tackle the economic and employment crisis (2011)

Remarks


PRODUCTS/TEACHING MATERIALS:

Typology
Training path ok
Handbook for teachers/trainers
Handbook for students
Workbook
Glossary
Test
Authentic material ok
Multimedia package
Other  
Specification field "other"  
Remarks

Supports
Paper
CD-Rom ok
DVD/DIVX
Website
Audiovuisual
Other  
Specification field "other"  
Remarks